Yaşam

Sivas’ta kediler için online kan bankası

Sivas il merkezindeki kliniğinde yaklaşık 12 yıldır kedilerde görülen hastalıkların tedavisi ile uğraşan Özmen, acil durumlarda uygun kan ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılamak için online bilgi bankası oluşturma projesi geliştirdi.

Özmen, kliniğe getirilen yaklaşık 100 kedinin verilerini topladı ve hızlı test kitleri ile kan kümelerini belirledi. “çevrimiçi kan bankası”işe yaradı.

Kedilerin yaş, cins, kilo ve aşı durumlarının yanı sıra kan setlerini de sisteme giren Özmen, hayvanlar için ulusal bir kan bankasının olmamasının değerli bir eksiklik olduğunu söyledi.

Hayvanların kan kümeleri hızlı ve pratik olarak belirlenememiştir.

Özmen, bu durumun sadece fizik kurallarının yetersizliğinden değil, evcil hayvanlarda kan kümelerinin hızlı ve pratik bir şekilde tespit edilememesinden de kaynaklandığına dikkat çekti.

Evcil hayvanların kan setinin belirlenmesinde daha sık görülür. “çapraz eşleşme”adlı bir tekniğin açıklanması

“Ancak bu yöntemle uygunluk durumu A veya B kan grubu şeklinde değil, bu kedinin kanının bu kediyle uyuşup uyuşmadığı şeklindeydi. Bunu ilk eşleştirmede de bulabilirsiniz, beşinci ve üçüncü eşleştirmede de bulabilirsiniz. altıncı eşleştirme Bu nedenle çok ciddi bir zaman kaybına neden oluyor.”

dedi.

Proje sayesinde 5-10 dakikada uygun kan bulunacak

Hızlı kitlerle kan setini anında belirlediklerini ve bilgileri “online kan bankasına” aktardıklarını belirten Özmen, şunları kaydetti:

“Birçok durumda kan nakline ihtiyaç duyulabilir. Genellikle travma, trafik kazaları, düşmeler ve bulaşıcı hastalıklar acil kan nakli gerektirebilir. Bu yöntemle daha önce kan grubu belirlenmiş kedilerin listesi online kan bankasında bulunabilecektir. bu yöntemle çapraz eşleştirme dediğimiz testin süresi 3 saat sürüyor ama online kan bankası sayesinde bu süre 5-10 dakikaya iniyor.”

Kedilerde kan kümelerinin genel olarak A, B ve AB şeklinde olduğunu belirten Özmen, bu kitlerin kliniklerde yaygın olarak kullanılmasa da birden fazla kişinin aşı takvimini bildiği halde kan kümesini bilmediğine dikkat çekti. kedilerinin enzim, hormon ve enfeksiyon değerleri.

Özmen, projenin köpeklere de uygulanabileceğini ancak kan kümelerinin alt parametrelerinin köpeklerde biraz daha yaygın olduğunu söyledi.

Uygulama Türkiye’de bir ilk

Sivas Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ahmet Koçak, Özmen’in geliştirdiği projeyi desteklediklerini ve şehrin geneline yayacaklarını belirtti.

“Bu proje sayesinde veteriner hekimlerimiz acil bir durumda sistemin veri tabanında işleyeceğimiz bilgilere bakarak en yakın donöre ulaşabilecekler. Bu uygulamanın Türkiye’de bir ilk olduğunu hatırlatmak isterim. İnşallah bundan sonra da örnek bir proje olarak tüm Türkiye’de kullanılır.”

dedim.

Klinikte kedisinin kan setini belirleyen Melike Dur da acil durumlarda kan ihtiyacına anında ulaşacak projeyi çok faydalı bulduğunu kaydetti.

haber-suruc.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu