Altı Levha’nın anlaşamadığı üç konu: İstanbul Sözleşmesi, mülteciler, liderlerin konumu
Geleceğin Partisi Genel Lideri Ahmet Davutoğlu, 5 Ocak’ta yapılacak Altı Masa Toplantısı öncesinde üzerinde anlaşmaya varılamayan konularda fikir birliği sağlamak için liderler turu yapacak. T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre bu konuların en önemlisi mülteci sorunu, İstanbul Sözleşmesi ve cumhurbaşkanlığı.
Altı Tablo, seçim öncesi ve seçim sırasında vatandaşlara verilecek sözler konusunda ortak bir dil arayışına girmiş ve bu amaçla Temel Politikalar Ortak Çalışma Komisyonu oluşturulmuştur. Altı partiden ilgili genel başkan yardımcılarının da yer aldığı kurul, mülteci sorunu ve İstanbul Sözleşmesi gibi bazı başlıklarda anlaşmazlıklar çıkması üzerine bu başlıkları sona bıraktı. Kurulun bu hafta içerisinde yeniden bu konularda çalışmaya başladığı öğrenildi. Yönetim Kurulu üyelerinin bu konulara ilişkin nihai görüşlerini komitenin ortak görüşüne sunması ve ardından bu görüşlerin genel başkanların önüne gelmesi beklenmektedir.
Bu sürecin tamamlanmasının ardından gündeme ilişkin olarak 5 Ocak’ta yapılacak toplantı öncesinde diğer genel başkanları ziyaret eden Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun bir kez daha genel başkanları ziyaret edeceği belirtildi. Cumhurbaşkanlarının bire bir görüşmelerle üzerinde anlaşmaya varılamayan konularda uzlaşma yolları araması amaçlanıyor.
MÜLTECİ SORUNU: Edinilen bilgilere göre mülteci sorunu en çok tartışılan konuların başında geliyor. Altı masa daha önce Göç Politikaları üzerine ortak bir komite kurmuştu, ancak bu komite üç toplantının ardından feshedildi. Görüşmelerde Gelecek Partisi’nin Suriyeli sığınmacılar için ortak metne “Onurlu ve insanca dönüş” ibaresini eklemek istediği, ancak özellikle Demokrat Parti’nin bu ifadeye karşı çıktığı ileri sürüldü. Yapılan son değerlendirmelerde Demokrat Parti’nin bu şerhten vazgeçmediği, cumhurbaşkanlarına sunulan son metinde bu kısımla ilgili şerh olduğu öğrenildi.
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ: Öte yandan altılı masada tartışılan ve kamuoyuna yansıyan tartışmalı bir diğer konu da İstanbul Sözleşmesi. CHP ve YETER Parti, kadına yönelik şiddete karşı yürütülecek politikalar kapsamında Temel Politikalar Belgesi’nde İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden imzalama taahhüdü istiyor. Ancak Saadet Partisi’nin de bu taahhüde ilişkin bir şerh yaptığı ve şu anda bir uzlaşmaya varılamadığı öğrenildi.
KOORDİNAT Bu arada 5 Ocak’taki toplantıda ele alınması beklenen bir diğer değerli konu ise genel liderlerin bizzat yürüttüğü “Geçiş Süreci Yol Haritası”nın detayları olacak. Bu çalışma kapsamında, Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişe kadar ülke yönetiminin nasıl şekilleneceği, ilk olarak cumhurbaşkanı ve cumhurbaşkanı yardımcılarının yetki ve sorumlulukları konusunda vatandaşlara net taahhütler verilmesi amaçlanmaktadır. çıkarılacak kararnameler. Bu doğrultuda geçtiğimiz günlerde Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, genel başkanların yer alacağı bir ‘koordinasyon kurulu’nu gündeme getirmiş ve “Türkiye ‘koalisyon hükümeti’ gibi yönetilecek” demişti. Ancak bu öneri üzerinde anlaşmaya varılamadığı ve diğer genel liderlerin çekincelerini bu toplantıda masaya yatıracakları öğrenildi. (HABER MERKEZİ)